Ron Centenario
Kostarika, tvořící úzký pruh pevniny obklopený oceány je zemí, kde se vyrábí nejtradičnější destilát Latinské Ameriky a Karibiku a tím je rum – Ron Centenário, jehož výroba je datována do roku 1969. Jeho jedinečná barva a chuť, stejně tak i možnosti kombinovat, předurčují tento destilát na krále nápojů.
Samotný proces výroby rumu Centenário začíná již sběrem cukrové třtiny, pro jejíž pěstování jsou zde ideální podmínky – tropické klima spolu se sopečnými půdami a přírodním bohatstvím.
Třtina se sklízí ručně vždy v létě, patnáct měsíců po zasetí. Z jejich silných dřevnatých stonků plných měkké a sladké dřeně se v cukrovaru lisuje šťáva. Ta je následně podrobena procesu kvašení, který přemění cukr na alkohol, který se dále destiluje. Jedním z produktů destilace je tzv.“ mladý alkohol“, dosahující až 80% obsahu alkoholu, který je snižován přidáním destilované vody. Následuje proces zrání v ručně vyráběných sudech z bílého dubu. Každý výrobce přidává do svých rumů „ ještě něco na víc“ a tím získává rum svoji typickou nezaměnitelnou chuť.